A Nemzetközi érettségiről

A Nemzetközi Érettségi története

A Nemzetközi Érettségi Szervezet (IBO) 1968-ban azzal a céllal jött létre, hogy olyan oktatási formát hozzon létre, amely magas színvonalú, világszerte egységes és elismert. Ennek érdekében a szervezet szoros kapcsolatot tart a világ számos egyetemével és kormányával, és mukatársai folyamatosan dolgoznak azon, hogy a nemzetközi érettségi bizonyítványt minél több ország egyetemei a saját, nemzeti érettségi bizonyítványukkal egyenrangúként fogadják el.

A Nemzetközi Érettségi Program (Diploma Programme) 1968-as bevezetése óta a szervezet további képzési programokat dolgozott ki, melyek az érettségire való felkészülés megalapozását is lehetővé teszik.

1980-ban a Nemzetközi Iskolák Szervezetének (ISA) konferenciáján vetődött fel először a gondolot, hogy a Diploma Programme (DP) két éves képzését megelőző időszakra is kidolgozzanak egy oktatási formát. Ennek eredményeként indult el 1994-ben a Middle Years Programme (MYP), amely a 11-16 éves korosztály számára a DP-hez hasonlóan magas színvonalú és egységes képzést tesz lehetővé.

Időközben, egy 1990-es konferencián már az az ötlet is felmerült, hogy a 3-12 éves korosztály számára is érdemes lenne kidolgozni egy képzési programot. Így született meg a Primary Years Programme (PYP), mely 1997-ben indulhatott el.

Végül, 2012-ben a DP alternatívájaként bevezetésre került a Career-related Programme (CP), amely a DP nemzetközileg elismert tárgyi tudásanyagát szakképzéssel ötvözi.

Mára a Nemzetközi Érettségi Szervezet által kínált képzésekben világszerte több, mint 4000 iskola vesz részt, a diákok száma pedig már az 1 milliót is jóval meghaladja.